Hurra för Zita! Fira med Sjöström!

Den här veckan måste alla stockholmare hylla en av stans finaste biografer, Zita, som nu fyller 100 år. Idag, 10 september börjar jubileet med tårta och visning av Victor Sjöströms film Ingeborg Holm, från år 1913.

Intro till den engelsktextade versionen.

Detta drama skildrar dåtidens sociala problem genom historien om hur den fattiga änkan Ingeborg fråntas vårdnaden om sina barn och kämpar för att få dem tillbaka. Filmens tema väckte häftig debatt, men Aftonbladets recensent menade att: Ingeborg Holm hör otvivelaktigt till det bästa som någonsin givits i filmväg. Man bör alltså se den, icke som sensationsfilm, utan som ett fint inspelat drama. Om den dessutom kan lära en hel del är det ju bara gott och väl. (Källa: Svenskt filmarkiv).

Här kan ni som inte kommer iväg få en chans att se filmen, men på Zita visas den som stumfilm ska, med livemusik.

Här står allt du behöver veta om jubiléet.

PS: Om ni undrar varför bloggen legat nere ett tag, undertecknad har fått barn och ägnar mig åt bebisen mest hela tiden. Ska försöka skriva mer nu under hösten.

8 reaktioner till “Hurra för Zita! Fira med Sjöström!”

  1. Jaha, var den på DVD? Min gissning är att det är svårt att få tag i den som film, finns förmodligen bara i några få exemplar. (Hur vi bevarar de gamla filmrullarna med unikt material är ju i sig en fråga värdigt ett eget inlägg.)

 1. Skälet att SFI:s visningsexemplar inte tinades upp var att Zitas 35 mm-projektor visar 24 rutor per sekund medan originalet kräver 18. Och Av tekniska skäl kan man inte köra den pojektorn i 18 bilder/sek. Detta enligt en av Zitas maskinister. Så då valde man att köra en DCP baserad på en amerikans DVD.utgåva. Tyvärr med engelska skyltar.

  Jag som spelade till filmen hade ju hoppas på en 35-millimeterskopia. Biografmaskinist som jag är, men det var inte mycket att göra. Man får väl säga att detta till trots var den en välbesökt succé på en fantastisk biograf.

 2. Det var en triumf. Jag har jobbat på bion i tio
  år och det var många som jag inte kände igen
  som kom fram och ville prata efteråt.
  Helt klart en lyckad afton.

 3. På cinemateket kan dom visa stumfilm på rätt sätt, varför kunde man inte det på zita. Dålig utrustning eller bristande kunskap?

Kommentarer inaktiverade.