Extra: Sherlock Holmes är återfunnen

Något som glädjer Stumfilmsbloggen enormt är när en film som ansetts förlorad dyker upp igen. Nu har det hänt, och extra roligt blir det av att filmen i fråga är Sherlock Holmes, från 1916 med William Gillette (1853 – 1937) i huvudrollen. Gillette fick tillstånd från Sir Arthur Conan Doyle själv att bearbeta hans verk för teaterscenen, och spelade sen rollen som mästerdetektiven drygt 1300 gånger, både som teater och film.


Mini-dokumentär om Gillette

Gillettes rolltolkningar är urfadern till den långa raden av film-Scherlocks som följt sen dess. Holmes-kännaren Russel Merrit, säger, citerad på den fantastiskt fina sajten ihearofsherlock.com: “At last we get to see for ourselves the actor who kept the first generation of Sherlockians spellbound. We can also see where the future Holmeses— Rathbone, Brett, Cumberbatch, and the rest—come from. As far as Holmes is concerned, there;’s not an actor dead or alive who hasn’t consciously or intuitively played off Gillette.”

Filmen Sherlock Holmes håller nu på att restaureras av Cinémathèque Française. Med liten tur visas den snart, men den som är sugen på att fä en glimt redan nu kan kika på bilder här.