Bonjour Sherlock – En titt på restaureringen av Gillettes mästerdetektiv

Som Stumfilmsbloggen tidigare rapporterat arbetar  Cinémathèque Française just nu med att restaurera filmen Sherlock Holmes från 1916, som länge antogs vara förlorad. Den är en av otaliga tidiga filmatiseringar av Arthur Conan Doyles klassiska romaner (hunken Douglas Fairbanks gjorde till exempel en insats som Holmes i filmen The Mystery of The Leaping Fish), men Sherlock Holmes är extra spännande för att dess huvudperson spelas av William Gillette (1853-1937), en skådespelare som gestaltade Holmes tusentals gånger på teaterscenen och kommit att prägla bilden av hur Mr. Holmes ska vara för otaliga kommande uttolkare.

Ta till exempel en titt på bilden nedan för att se hur Gill bidragit till den typiska Sherlock-looken:William Gilette som Sherlock Holmes

Nu går det att ta en titt på ett restaurerat klipp ur filmen, via BBC News, här. Notera den tjusiga interiören och den mycket lurige Moriarty.