Tre stumfilms-visningar att se fram emot

Popcorn i bägare

Äntligen går ridån upp för höstterminen, och vi kan se fram emot Cinematekets nya program, filmfestivaler och premiärer. Just nu ser Stumfilmsbloggen lite extra mycket fram emot följande visningar.

På Capitol i Stockholm, alltså ej att förväxla med namnen i Göteborg visas komediklassikern Flickan i frack från 1926, om syskonen Katja och Curry (!) Kocks öden och äventyr i den lilla staden Wadköping. Karin Swanström står för regin, och visningen ackompanjeras av Charlotte Hasselqvist.

Var: Stockholm
När: 31 augusti

https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/ta-del-av-filmsamlingarna/filmer/flickan-i-frack/

John W. Brunius film Thora van Deken, 1920, om en frånskild kvinna som kämpar för att hennes dotter ska få sin del av arvet efter fadern visas på Capitol Göteborg/Cinemateket. Filmen ackompanjeras live av Stefan Wingefors på piano. 

Var: Göteborg
När: 14 september

https://www.capitolgbg.se/produktion/cinemateket-thora-van-deken/

Cinemateket bjuder på 4,5 timmars un-der-bart frossande i nationalromatik när Gösta Ekman d. ä. Spelar krigarkungen Karl XII, i mastodontverket från 1925. Visningen sker i samarbete med Armémuseum, och i pausen arrangeras samtal mellan  Anders Wesslén från Statens försvarshistoriska museer med Tommy Gustafsson, professor vid Institutionen för film och litteratur vid Linnéuniversitetet. Edward von Past ackompanjerar. 
Var: Stockholm
När: 21 september

https://www.filminstitutet.se/sv/se-och-samtala-om-film/cinemateket-stockholm/filmer/?filmId=2777&cityId=1