3 gånger: Fyrfota filmstjärnor

OK, oavsett om man gillar Charlie eller Buster bäst, alternativt inte gillar någon av dem utan istället helst vill se Eisensteins plakatfilmer, så gillar alla vettiga människor att titta på djur som är a) söta b) roliga eller c) söta och roliga. Detta visste redan vaudevilleshowernas skapare, och det var just i den typen av underhållning för de breda folklagren som de första filmerna kom att visas. Därför gled detta vinnande koncept också över på vita duken, redan från början. Stumfilmsbloggen tittar närmare på tre luddiga stjärnor.

Första djuret är en kattunge, som förutom att helt klart leva upp till kraven för att få kallas söt också är oerhört gammal, filmen är från 1903. Därmed är den av den äldsta generation film som visats för betalande publik. The Sick Kitten, som utan något behov av mellantexter berättar historien om två lekande barn är kanske inte särskilt rafflande. Dock är den intressant ur filmhistoriskt perspektiv: den innehåller det första (bevarade) exemplet på en film som skiftar till närbild – tidigare hade kamerorna betraktat skådespelarna med visst avstånd, som på en teaterscen. Därför får den söta kattungen vara med i Mark Cousins dokumentära tv-serie: The Story of Film: An Oddyssey. Bra gjort.


Sött djur nummer ett

Nästa fyrfota vän gör en något mer aktiv insats: Det är stoet Onyx, som dyker upp i Buster Keatons korta komedi Cops från 1922. (Den som har sett Harold Lloyds film Safety Last kommer att se vissa likheter i inledningscenen.). Buster, som ju själv vuxit upp som barnskådespelare i en kringresande show med magiker och slapstick, hade säkert stött på många dresserade djur i sina dagar.

Tanken från början var att i scenen där Buster hjälper till att dra vagnen skulle hästen köra, men Onyx vägrade låta sig lyftas in i den, så scenen fick en annan lösning. Dagen efter att scenen med vagnen spelats in möttes filmteamet av två hästar i stället för en: Onyx hade fått ett föl. Eftersom ingen vetat att stoet varit dräktig döpte Buster fölet till Onyxpected.


Hela Cops, för övrigt en fantastisk komedi

Sista djuret är jack russel-terrien Uggie, som rörande nog började sitt liv som omplaceringshund innan han hamnade hos en hundtränare och påbörjade sin filmkarriär. Han (och hans nästan identiska stand-in Dash) spelar i den nyproducerade stumfilmen The Artist. För den insatsen vann han djurens motsvarighet till en Oscar: en Golden Collar. En av Uggies medtävlare till titeln har också medverkat i en berättelse med filmhistoriskt tema: Rottweilern Blackie som medverkar i Martin Scorseses nya film Hugo, om George Méliès. Blackie kan tyvärr omöjligt vara lika söt, vilket Stumfilmsbloggen misstänker låg honom i fatet.


Uggie på Golden Collar-galan.