Tips: Armémuseum visar krigsfilm i Stockholm

I april anordnar Armémuseum två stumfilmskvällar med militärhistoriska teman. Första evenemanget är tisdag 1 april, då de visar den dokumentära A Day in the Life of a Munition Worker, 1917, och tyska dramadokumentären Der Magische Gürtel (Den magiska cirkeln), 1918. Den andra visningen hålls tisdag 8 april, då står dramat The Big Parade från 1925 på schemat. Stumfilmsbloggen passade på att mejla några frågor till Bengt Wallman på Armémuseum, som arrangerar kvällarna.

Vilka aspekter av militärhistoria tycker du är intressanta i dem?
BeWaEftersom det är märkesår för 1914 så handlar våra kvällsföreläsningar i år om första världskriget, dessutom arbetar vi som museum mycket med temat kvinnor i krig. När vi planerade årets föreläsningar ville vi såklart göra saker vi aldrig gjort förut och då kom stumfilmsvisning på förslag. När någon talar om krigsfilmer så är det nog få som tänker på stumfilm, därför tyckte vi att det skulle vara intressant att visa, särskilt som det finns rikligt med material att välja bland. Första världskriget omnämns ofta som det första moderna kriget och massmedia hade definitivt en roll på ett sätt som aldrig tidigare.

Eftersom vi väntar oss att många av våra besökare kanske inte är så vana vid stumfilm ville vi ha två olika kvällar, en med kortare filmer för de som vill ”prova på” stumfilm och en helaftonsupplevelse med pausfika mer för de vana cineasterna.

Hur valde ni ut filmerna? De är ju tre rätt olika historier
Propagandafilmerna som vi visar den 1:a april valdes på rekommendation av Imperial War Museum i London som har ett enormt filmarkiv. Vi ville att våra besökare skulle uppleva film från två olika sidor i kriget därför visar vi en tysk film och en brittisk. Den Magiska Cirkeln skildrar det på sin tid så mytomspunna ubåtskriget och A Day in the Life of a Munition Worker visar en del av den stora betydelse kvinnor hade för krigföringen. Eftersom vi vill att det skall kännas mer som en direktkontakt med dåtidens publik och deras upplevelser än som en typisk kvällsföreläsning ville vi ha levande musik och vi rekommenderades Edward von Past av Svenska filminstitutet.

The Big Parade som vi visar den 8:e april valde vi för att vi ville också visa en spelfilm, och om det finns någon enskild film som betytt mest för generationen som upplevde första väldskriget så är det antagligen den. Den var en av de allra största publiksuccéerna under stumfilmseran och var banbrytande i sin realsistiska skildring av krig. Jag tror att den uppriktiga avbildningen berodde på att producenterna visste att publiken till stor del skulle bestå av människor som faktiskt utkämpat kriget. Detta till skillnad från krigsfilmen som fenomen i stort, som jag vill påstå senare kommit att rikta sig i första hand till publik som skonats från krigets verklighet.
cirkeln Stillbild ur Den magiska cirkeln
Har Armémuseum planer på att fortsätta sina filmvisningar?
Vi hoppas att de här två kvällarna ska bli välbesökta, blir de det så kommer vi absolut fortsätta med filmvisningar!

Läs mer om filmvisningarna på Armémuseums Facebooksida.