Tips: Göteborg Wind Orchestra spelar till Georg af Klercker

Våren verkar gå i stumfilmens tecken, snart finns en ypperlig chans för den som befinner sig i Göteborg att gå på vad som verkar vara två riktigt mäktiga konserter. Boka in 4 och 5 april! Och läs mer på orkesterns sajt.

georg af klercjer
Georg själv

Så här skriver David Fredlund från orkestern: Göteborg Wind Orchestra är en professionell orkester som den 4 och 5 april kommer att ge konserten ”Musik till Stumfilm”. Då baxar vi in en stor bioprojektor i Kronhuset i Göteborg och visar två stumfilmer inspelade i Göteborg 1917 och 1918, av Georg af Klercker.

Stumfilmsbloggen passade på att fråga lite mer om konserterna:

Hur valde ni ut filmerna: För hem och härd och Nattliga toner?

”Filmerna är valda för att Georg af Klercker gjort dem. Han verkade i Göteborg och vad dessutom en av initiativtagarna till teaterorden TSO som än idag är mycket aktiv, och där dessutom många inom vår bransch är medlemmar. Göteborg Wind Orchestra har nära kontakter med TSO, exempelvis medverkar orkestern årligen vid deras stora konsert ”Våryra” på Göteborgsoperan”.

Hur tänker orkestern om att spela till stumfilm, något som ersätter tal, ett soundtrack eller något annat?

”Att det är musik till filmen är helt enkelt för att det är i den tidens tradition med stumfilmsmusik. Då oftast av en pianist, men i denna version som sagt med hel orkester, något som naturligtvis inte är helt vanligt. Orkestern kommer att spela musik från den tiden, en del marscher, musik av Wilhelm Peterson-Berger tex, och pianisten Stefan Wingefors kommer mestadels att improvisera bakom pianot”.

Läs mer om Georg af Klercker här.