MusicMusicMusic sätter tonen för 1927 års It-girl

Som en del av Stockholm Jazz Festival kommer jazztrion MUSICMUSICMUSIC att spela sin nykomponerade musik till Cinematekets visning av “It” från 1927. “It” var filmen som gjorde den rödlockiga skönheten Clara Bow till stjärna, och spred uttrycket “it-girl” över världen.

Stumfilmsbloggen passade på att mejla över några frågor till Fabian och Josef Kallerdahl i bandet.

Hur tänker ni om att ackompanjera film, ska musiken följa eller kontrastera mot det som visas på duken?

I detta fallet föll det sig naturligt att följa filmens känslolägen och vändningar ganska mycket snarare än att jobba med kontraster. Men kanske inte vara med på varje förvånad min och tvärt kast, snarare fånga känslan i scenen och försöka göra skön jazzmusik som kan få lov att kännas sammanhängande.

Filmen är från 1927, inspireras ni av 20-talssound i ert komp?

Utgångspunkten har varit att skriva musik i vår (MMMs) anda och på nåt vis få det att funka i 20-talskontexten. Men jag märker att jag omedvetet har låtit mig inspireras av ett lite äldre sound i vissa passager. Det är nästan oundvikligt när man går in i filmen och helt plötsligt befinner sig i 20-talets USA – det händer nåt med musiken.

Men det kanske snarare är inspiration som känns hos mig och bandet än nåt som verkligen hörs i musiken. Nu efter 2 intensiva repdagar låter det hela väldigt mycket MMM… Bra eller dåligt? .. Jag tror och hoppas det är bra. / Fabian

MUSICMUSICMUSIC,  foto: per Nadén
MUSICMUSICMUSIC, foto: per Nadén

Har ni gjort något liknande förut?

Ja! Detta är faktiskt andra gången MUSICMUSICMUSIC spelar till en stumfilm. Förra året spelade vi till den danska filmen ”Dödsspring till hest fre cirkuskuplen”. Men det var ganska annorlunda. Då förberedde vi oss bara genom att titta på filmen och sedan improviserade vi fritt i stunden. Den här gången har Fabian komponerat en hel massa musik.

På vilket sätt skiljer det sig från en ”vanlig” spelning?

Väldigt mycket. Musiken påverkas mycket av att filmen och filmens handling ju är i fokus. Man kan kosta på sig att spela mindre och skapa stämningar, något som kanske skulle gjort oss rastlösa på en vanlig konsert. Det är väldigt annorlunda för oss och vi håller fortfarande på att utforska hur man kan göra det på bästa sätt. En rolig utmaning! / Josef

 

Tid: tor 15/10 kl. 18:00

Plats: Filmhuset.