The Lodger: Hitchcocks tidiga thriller

The Lodger - filmaffischAlfred Hitchcock (1899–1980) är mest känd som talfilmsregissör, med klassiker som Fåglarna och Psycho på sin meritlista. Men hans karriär började långt tidigare, under stumfilmseran. The Lodger, från 1927 är en av hans tidiga utflykter i thrillergenren. Här finns redan mycket av det som kännetecknar senare Hitchcock-rullar: en fascination för det mänskliga psyket och ett påhittigt användande av visuella trick för att sätta stämningen: Hotfulla skuggor tornar upp sig, bilder projiceras ovanpå varandra. Här etablerar Hitchcock också sin vana att göra cameos i sina egna filmer.

Titelns mystiske inneboende “lodger” dyker upp hos ett medelålders Londonpar och deras  dotter Daisy just som en serie märkliga mord skakar staden. Mördaren ser ut att sikta in sig på blondinder, vilket bådar illa för den ljuslockiga Daisy. För alla som kan sin Jack the Ripper-trivia (alltså, alla) för namnet The Lodger tankarna till Marie Adelaide Belloc Lowndes bok med samma namn,  som framför en hypotes om vem den ökände mördaren var. Filmen har dock en mycket vag koppling till Ripper-morden. Här är det inte fattiga prostituerade som huggs ner i 1800-talsgränder, filmen utspelar sig under den samtida eran och offren tillhör inte samhällets mest utstötta. Men, men, mord på kvinnor i Londonmiljö är det ju.

The Lodger mottogs med entusiasm, inte minst av kritikerna. Filmtidningen Bioscope (citerad i Rune Waldekranz – Filmens historia) skrev att “Hitchcock har en magnifik känsla för dramatiska valörer. Något hans fortsatta karriär skulle komma att intyga.