Golem tar plats på museum

I höst har Stumfilmsbloggen besökt FW Murnaus  och Marlene Dietrichs hemland: Tyskland! I Berlin finns inte bara ett gäng charmerande små kvartersbiografer utan även en hel drös spännande museum. På att av dem: Judisches Museum, visas just nu utställningen GOLEM.

Här finns bland annat skisser för hur golemen i Paul Wegeners klassiska film, Der Golem, från 1920, som med sin tolkning av den gamla golem-myten blåste nytt liv i bilden av lerjätten.

De skisserna ser ut så här:

Skiss från Der Golem

Der Golem följdes av den numera försvunna Der Golem und die Tänzerin, ungefär ”Golemen och dansösen”, som också regisserades av Wegener. Idag är filmen försvunnen, men affischen finns att beskåda på utställningen.

Filmaffisch, Der Golem und die Tänzerin

Och som en bonus. Här är en läskig golemstaty från samma utställning:

Golem-staty med hatt ur badkar.