Ny kamera med historiska rötter

Under våren har forskare vid Lunds universitet tagit fram en kamera som har en kapacitet motsvarande fem biljoner bilder i sekunden. Kameran, som skapats av forskare inom förbränningsteknik, ska användas för att kunna ta bilder av till exempel en kemisk reaktion.

Själva forskningen bakom kameran kan du läsa mer om i Nature, men det som är extra festligt är hänvisningen till den 24 bilder långa historiska animationen The Horse in Motion, som syns i presentationsfilmen. Den historiska filmen, som visar kapplöpningshästen Sallie Gardner i galopp längs en bana där stillbildskameror löses ut allteftersom hon passerar dem, spelades in år 1878. (Om den nu kan räknas som en film – men det är en annan diskussion).

Lunds universitet presenterar filmen: 

The Horse in motion:
Animationen The Horse in Motion

 

 

 

 

 

 

 

Stillbilder från The Horse in Motion